top of page
Search
  • Writer's pictureKidirian kennel

Kasvattajan päiväkirja, osa 1: Astuttaminen

Updated: May 20, 2021

Haluan jakaa blogiin teille kasvattajan näkökulmasta miten pentusuunnitelmat lähtevät käyntiin. Joskus asiat menee helpommin, mutta myös on varauduttava ettei suunnitelmat aina mene kuin on ajatellut. Kidirian kennelin ensimmäinen pentue oli Northern yhteistyöpentue Käpylaakson kennelin kanssa, joten tämä mahdollinen pentue olisi ensimmäinen oma pentueeni omalla nartulla.

Kira & Sim yhdistelmä oli minulla alunperin suunnitelmissa keväälle 2021, mutta joskus suunnitelmat eivät mene kuin on ajatellut ja joskus luonto tietää enemmän asioita kuin mitä me tiedetään. Olin pitkään harkinnut Kiralle pentuja ja punninnut eri urosvaihtoehtoja/ tehnyt terveyskartoituksia, jonka jälkeen päädyin Sim:iin. Tämän jälkeen kysyin uroksen omistajalta suostumusta käyttää Simiä jalostukseen, lupa myönnettiin ja tämän jälkeen odoteltiin juoksuja alkaneeksi. Ennen juoksuja oli muutama asia, jotka piti huolehtia hyvissä ajoin kuntoon. - Madotus

- Rokotuksien voimassaolo

- Suun/hampaiden kunto

- Fyysinen kunto ok ja kehonhuolto ennen astutusta - Virallisen silmätarkastuksen voimassaolo

- Raakaruokinnassa huomioida mahdollinen tiinehtyminen esim. E-vitamiinin + Omega-3 DHA saanti.

- Arvioida juoksujen ajankohta -> mahdollisten pentujen syntymän ajankohdan ajaksi anoa töistä kesälomaa. + Kiralla olen ennen pentusuunnitelmia ultrauttanut sapen, joka oli terve. Kiralla on yleensä ollut aika tarkka kierto 7kk + 15pv, joten pystyin suunnilleen arvioimaan juoksun ajankohdan. Kira on myöskin ollut aikaisemmissa juoksuissa vain tietyt päivät suopea ja selkeästi käytöksessä erilainen. Edellisessä astutuksessa Kira antoi astua vain ns. tärppipäivänä. Viimeksi Kira astutettiin juoksujen 13-14vrk ja Kira sai 3 pentua Käpylaakson kenneliin. Joten sen suhteen pystyin hyvin Kiran elekieleen luottamaan muiden merkkien lisäksi mm. vuoto ja häpy. Kiran juoksut alkoivat 16.3 ja käytiin ensimmäisessä progesteroni määrityksessä 9vrk kohdalla, jotta pystyin arvioimaan olenko havainnut juoksujen alkamispäivän oikein/ missä vaiheessa juoksua ollaan. 23.3 progesteroni määrityksessä arvo oli 0,4ng/ml, eli esikiima. Joten lh- piikkiä ei ole tapahtunut joka tapahtuu ennen ovulaatiota. Olin siis juoksujen ajankohdan todennäköisimmin huomannut ajallaan, eikä juoksu ollut pidemmällä mitä luulin.


11vrk kohdalla kävimme ensimmäisen kerran Helsingissä katsomassa juoksun tilannetta, koska seuraavaksi pääsisimme pääsiäispyhien vuoksi kyseiselle urokselle 13vrk. Lähinnä kävimme tutustumassa urokseen ja katsomaan minkälainen käytös on. Selkeästikään päivät eivät olleet vielä kohdallaan, kuten aavistelimme. Kiran häntä ei kääntynyt yhtään eikä uroskaan ollut kiinnostunut. Kira oli myöskin kärttyinen. Kaksi päivää ensitapaamisesta (13vrk illalla) menimme uudestaan Helsinkiin. Kiran häntä kääntyi selkeästi ja oli suopea. Kuitenkaan astutus ei onnistunut kun Kira näytti hammasta kun uros hyppäsi selkään. Seuraavana päivänä (14vrk illalla) mentiin uudestaan käymään ja sama homma jatkui. Kira oli vielä suopeampi käytökseltään, mutta selkään hypätessä oli kuitenkin vihainen. Kira jäi tällöin yöksi Helsinkiin ja 15vrk aamulla yritettiin uudestaan astuttaa, sama lopputulos.


Tällöin olin jo luopumassa toivosta ja autolla kilometrejä +1000km takana. Progesteroni kokeeseen olisin voinut mennä 15vrk kun oli arkipäivä, jotta olisin nähnyt onko edes ovulaatio. Mutta oman koiran tuntien olin aivan varma päivien olevan kohdallaan ja ajattelin ettei progesteroni auta lopputulokseen. Kira ei antanut Simin astua ja Kira oli kolmatta päivää ns. "valmiina" joten oli ovulaatio tai ei, emme uskoneet uroksen omistajan kanssa astumisen tuottavan tulosta myöhemminkään. Myöskään mitään ns. pakkoastumista (=nartun väkisin kiinnipitämistä) en pitänyt vaihtoehtona, koska minulle on tärkeää, että koirat lisääntyvät luonnollisesti. Tutkimuksissa on epäilty, että yksilölliset hajuaineet (feromonit) sisältävät viestin kunkin yksilön kudossoveltuvuusjärjestelmän (MHC - major histocompatibility complex) rakenteesta ja lisääntymiskumppaniksi valitaan sellainen uros, joka on kudossoveltuvuusjärjestelmältään riittävän erilainen, jotta jälkeläisten immuunivasteen toiminta (vaikuttaa mm. sairastumisalttiuteen autoimmuunisairauksiin ja tartuntasairauksiin) olisi mahdollisimman hyvä. Narttua, joka ei huoli tiettyä urosta, kannattaa näin ollen kuunnella. Yleensä narttu on se osapuoli, joka valitsee astumiskumppaninsa. Aloin harkita siis toista urosta, jos onkin tässä tilanteessa ns. kemioissa vika. Plan B urosta olin miettinyt ensimmäiseen yhdistelmään Maisalle eli Kiran äidille, mutta astuminen ei onnistunut joten päädyimme Maisan kanssa eri urokseen. Menimme siis samana päivänä (15vrk päivällä) Helsingistä suoraan Plan B urokselle eli Cromille vierailulle Lohjalle. Kira sitten hyväksyi Cromin ja astuminen onnistui ja pariskunta jäi nalkkiin. Koko käynti Cromin luona kesti alle puoli tuntia. Seuraavina päivinä Kiran käytös alkoi muuttumaan takaisin normaaliksi joten uskon, että menimme aika viime tipaan Cromin luokse.


5 vuorokauden aikana kun lähdettiin astutusta yrittämään oli monenlaisia tunteita. Oli innostusta, pettymystä, surua ja sitten taas innostusta ja nyt toivotaan parasta, että käynti tuotti tulosta. Autolla tuli ajeltua n. 1200km, työkuvioita piti järjestellä ja uroksien omistajat myös panostivat/ mahdollistivat tämän mahdollisuuden. Kaikki oli sen arvoista, jotta päästiin tähän pisteeseen ja nyt odotetaan sormet ristissä, että tiineys vahvistuu.

432 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page