Johdanto BARF eli biologisesti koiralle sopivaa ruokaa. Se oli Yhdysvalloissa puhtaasti ideologinen marginaaliliike, joka pohjasi tyytymättömyyteen sen aikaisiin koirien kuivamuoniin sekä vaihtoehtopuolen elävän ravinnon ideologiaan. Barf on luonnollisinta ruokaa koirille. Koiran ruumiinrakenne kertoo eläimen olevan lihansyöjä; sen hampaat, leuat ja ruoansulatus ovat kehittyneet lihaisan ruokavalion ehdoilla.
Susi on koirien esi-isä. Susien ruuansulatus on sopeutunut käyttämään ravinnokseen pääasiassa eläinproteiinia. Koirien ruuansulatus on sopeutunut kesyyntymisen myötä käyttämään ravinnokseen sekalaista ravintoa myös tärkkelystä ja viljaa. Koira on lihansyöjä, mutta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaaditaan muutakin kun pelkkää lihaa. Koira tarvitsee tasapainoisen yhdistelmän lihaa, luuta, sisäelimiä ja kasviksia/kuitua.
Raakaruokinnassa energianlähteenä on proteiini ja rasva, kun taas nappularuuassa pääasiallisena energianlähteenä on hiilihydraatti. Nappularuuassa hiilihydraatin lähteenä on vilja, riisi, peruna, bataatti, maissi, kaura, pavut/linssit yms.
Mikrobit
Ihmisille raa’an lihan käsittely on aina riski – valmistettiin sitä lemmikeille tai ihmisille. Jauhelihan kippaaminen pannulle aiheuttaa riskin siinä missä raakaruoan kaataminen koiran tai kissan kulhoonkin. Kuitenkin samoin keinoin kuin itselle kokatessa, eli hyvällä hygienialla, nämä riskit voidaan ehkäistä. ->Pidän jääkaapissa lasisessa rasiassa koirien lihan ja pakastimessa koirien lihat ovat omalla hyllyllä. Aina koiranruuan käsittelyn jälkeen pesen kunnolla kädet saippualla. Mikrobiologiset riskit raakaruokinnassa ovat teoriassa suuremmat kuin kuumakäsitellyssä ravinnossa. Kuitenkin toistaiseksi ainoat todetut vakavammat epidemiat ovat johtuneet nappularavinnosta. Kuumentaminen tuhoaa lemmikeille elintärkeitä ravinteita, joten aidosti luonnollisia nappulatäysravintoja ei ole olemassa. Koira- ja kissaeläinten ei myöskään biologiansa mukaan tulisi syödä kypsennettyä ravintoa. Lemmikin normaali vastustuskyky, syljen entsyymit, suolisto ja hapan vatsa varmistavat sen, että terve lemmikki ei sairastu raa’an lihan bakteereista. Vatsan rikas mikrobisto on yksi raakaruokinnan tärkeimmistä terveyshyödyistä ja juurikin tämä runsas mikrobisto vaikuttaa tuntuvasti lemmikin yleiseen terveyteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Raakaruokintaa aloittelevan koiran tulee kuitenkin aloittaa raakaruokaan totuttautuminen hiljalleen, mikäli vatsan mikrobisto on köyhtynyt steriilin ruoan myötä.
Mistä itselläni raakaruokinta alkoi?
Aloitin raakaruokinnan kun etsin minun koirilleni sopivinta ruokavaliota. Dinan kanssa oli pitkään ongelmaa (yli)painon kanssa, josta erilaiset ruokakokeilut lähtivät käyntiin ja perehtyminen aiheeseen.
Kokeiltiin erilaisia nappuloita, vähemmän rasvaa, eri ruokamerkkejä, light ruokaa, puuroja yms, mutta mikään ei tuntunut sopivalle. Dina söi todella vähän, eikä saanut ylimääräisiä herkkuja ja silti tuntui, että Dina on jatkuvasti "pöhöttynyt".
Ajoittain Dina kärsi myös närästyksestä, helposti esiintyi ripulointia jos ruokavaliossa oli vähänkin muutosta ja ajoittain myös tyhjän mahan oksentelua. Sain suosituksen kokeilla 50/50 tai raakaruokintaa, joten aloitin 50/50 ruokinnalla. Tämän jälkeen alkoi tapahtumaan muutoksia. Dina söi ns enemmän, mutta laihtui. Tuntui, että Dinan kroppa pystyi paremmin hyötykäyttämään raakaa kuin pelkkää teollista ruokaa. Ruuansulastus- oireet vähenivät, mutta niitä oli edelleenkin ajoittain (Dinan sappi on ultrattu terveeksi). Tällöin aloin kääntymään raakaruokinnan puoleen, voisiko se olla hyvä vaihtoehto koirilleni. Luin paljon eri lähteitä raakaruokinnasta ja pelkkä lukeminen sai pääni pyörälle. Miten osaan laskea, että koirani saa kaiken tarvittavan? Mikä lähde on luotettava kun vitamiinien ja ruokavalion sisällön suhteen, kun asiasta tuntui olevan monta eri näkemystä? Päätin etten lähde lottoamaan lähteiden luotettavuudesta vaan käännyn ammattilaisen pariin, jonka tieto perustuu tutkimustietoon. Tällöin tilasin ruokintasuunnitelman Carnin nutrionilta. Pidettiin Emmin kanssa teamspalaveri, jossa käytiin tilannetta läpi ja toiveita. Viikon päästä saatiin sähköpostitse ravitsemussuunnitelma, jossa oli ihanan selkeästi ohjeet. Nyt olemme Emmin ohjeilla syöneet raakaa 2vuotta. Voin sanoa, että oli tosi hyvä sijoitus satsata ravitsemussuunnitelmaan. Koirani voivat hyvin, saavat syödä enemmän ruokaa ja ruuansulatuskanavan oireet ovat poistuneet.
Itse olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että eläimen kuin eläimen luonnollinen ravinto on kaikkein paras, kuten ihmisillekkin tuoreet raakaaineet vs eines. Arvostan kuitenkin nappularuokavaliossa laatua ja tietämystä, että koira saa tarvittavat ravintoaineet ja mikä tärkein, ruokavalio sopii koiralle. Joskus ihmiset kuitenkin mieltävät jonkun ruokamerkin sopivan koiralle, kuten itsekkin olen joskus tehnyt. Pidin ennen normaalina, että koirat piereskelevät joskus, että koira ulostaa jokaisella lenkkikerralla ja että joskus närästää. Nyt olen kuitenkin huomannut selkeän eron, että ruokavaliolla näihinkin asioihin voidaan vaikuttaa.
Tärkeintä on kuitenkin, että jokainen syöttää juuri omalle koiralleen sopivaa ruokaa oli se sitten nappularuokaa tai raakaa.
Kokemuksia
+ Turkki ja anturat paremmassa kunnossa
+ Vähemmän muodostuu hammaskiveä
+ Ulosteen määrä vähentynyt, koostumus parempi, uloste ei haise niin voimakkaasti.
+ Koirat selkeästi enemmän ruuasta innoissaan
+ Silmien rähmiminen vähentynyt
+ Närästelyä, oksentelua ja ripulointia ei enää ole, mitä oli edellisen ruuan kanssa silloin tällöin.
+ Hinta
+ Tiedän tarkkaan mitä koiran ruoka sisältää
+ Pöhötys lähtenyt
+ Aikaisemmin vatsa reagoi herkästi uusista ruoka-aineista, nyt vatsa kestää paremmin muutoksia. + Painonhallinta helpompaa, koirat eivät herkästi liho.
- Matkustelu haasteellista -> meillä kylässä ollut Mush valmispullat käytössä jota saa kätevästi pakastealtaista.
- Tarvitsee pakkasesta tilaa
- Menee hetki kun lisät yms laittaa
Mitä meidän ruokavalio pitää sisällään? Meillä ruokinta tapahtuu 2krt/ vrk. Aamulla pelkkää lihaa ja illalla liha+ ravintolisät. Erilaisia lihoja annan vuorotellen, jotta ruokinnassa säilyy monimuotoisuus. Ravintolisiin kuuluu: - Probalans multibalans - Jakke agility (nivelravinne) - Merilevää - Pellava turvotettuna kiehuvaan veteen
- Nutrolin sport, keväällä / syksyllä nutrolin skin and coat
Lihat:
- luuton broileri/ luuton kalkkuna/ naudan jauheliha/ lohi
- fyysisesti rankkoina päivinä extrana kananmuna
* Lihat ovat ostettu kennelrehusta
Ajoittain myös koirat saavat mustikoita sekaan. Nämä eivät ole ravitsemussuunnitelmasta vaan oma ajatus marjojen terveysvaikutuksista ja koiratkin tykkäävät niistä.
Koulutusnameina käytän ajoittain nappuloita, joita ollaan saatu näytepusseista. Pääosin palkkausnameina toimii Naturis tai D&C Wursti. Aiemmin keittelin possun kieliä, mutta nyt hieman laiskistunut niiden suhteen.
Luita on aina tarjolla kun ollaan kotona. Pääosin meillä on nahkaluita; hirven, hevosen tai naudan. Ajoittain myös annan rustoja jyrsittäväksi.
Pentujen ruokavalio: Meillä pennut aloittavat kiinteän syönnin raa'alla naudan jauhelihalla. Pikkuhiljaa lisätään ruokavalioon myös Acana/ Orijen puppy nappulaa ja lopulta pennut syö 50/50 mallin mukaisesti. Eli puolet raakaa (mush puppy) ja puolet nappulaa. Vaikka omat koirani eivät syö nappularuokaa, mutta haluan pentujen tottuvan nappulaan. Koska tiedän, ettei kaikilla ole mahdollisuutta raakaruokintaan ja se on täysin ok. Acanan ja Orijenin nappuloissa arvostan laatua.
Comments