top of page
Search
  • Writer's pictureKidirian kennel

Kasvattajan päiväkirja, osa 2: Tiineys

Updated: May 20, 2021




Astutuksen jälkeen olemme jatkaneet lähes normaalia elämää, mutta agilityn, juoksulenkit, uimisen ja jumpat jätimme kokonaan tauolle. Lähtöpaino ennen tiineyttä ~4.1kg.

Olemme käyneet pitkillä metsälenkeillä kuten ennen astutustakin, jotta fyysinen kunto ei pääse rapistumaan. Lenkkien pituudet ovat pysyneet samana, joten ylikuormitusta ei tapahdu. Lenkit mennään kuitenkin Kiran jaksamisen mukaan koko tiineyden ajan. Kiran kaltaiselle erittäin aktiiviselle koiralle metsälenkit ovat tärkeitä, koska agilityn poisjäännin jälkeen virtaa typykässä kuitenkin on. Muuten olen pyrkinyt järjestämään Kiralle stressittömän arjen ja keskittynyt sen kanssa tekemään mielihyvää nostattavia asioita; rapsutellut paljon, leikkinyt rauhallisesti, nenätyöskentely tehtäviä yms. Emme ole käyneet kylässä tai uusia koirakavereita kohdannut. En myöskään ole ottanut Kiraa hallille mukaan, koska se turhaan kiihtyisi autossa kun muut pääsee aksaamaan. Stressittömyyden/mielihyvän suhteen olen tarkka tiineyden aikana, koska kantoajan tulee olla suojattu ja onnellinen. Stressi on kantavalle nartulle myrkkyä. Emän vointi ja mielialat tiineyden aikana voivat vaikuttaa kohdussa oleviin pentuihin ja niiden myöhempään kehitykseen. Tutkimuksissa on todettu, että pienikin stressi kantoaikana saattaa vaikuttaa pysyvästi syntyvien pentujen hypotalamus-aivolisäkelisämunuaisakseliin ja aiheuttaa lisääntynyttä ja pitkäaikaista stressihormoni kortisolin eritystä. Kiran käytöksessä ei ole näkynyt suuria muutoksia 4 viikon aikana, joten aloin hieman skeptisesti miettimään olisiko Kira tiineenä kuitenkaan. Katsoin kuitenkin vanhoja muistiinpanoja Kiran edellisestä tiineydestä ja samojen ajatusten kanssa kamppailin silloinkin. Viime tiineydessä Kiralla oli tullut lisää painoa 30vrk +400g, nyt +200g (4.3kg) . Mutta tämä painonnousu voi myös johtua aktiivisuustason muuttumisesta kun agility jäänyt pois. Kiralla nännit ovat ehkä hieman muuttaneet muotoa, mutta ei mitenkään punoita. Ei aamupahoinvointia. Kira on ollut hieman huomionkipeämpi ja rauhallisempi. Kiralla kuitenkin nuorempana on ollut valeraskauksia, jolloin siltä tuli myös maitoa. Joten pessimistinä ajattelin, että mahdolliset oireet voivat johtua myös valeraskaudesta.


6.5 oli ultra, jolloin astutuksesta 30vrk. Ja kappas! Ultrassa näkyi varmaksi kolme, ehkä neljä pentua. Olin haljeta onnesta. Kuitenkaan vielä ei olla "selvillä vesillä" vaan edessä on loppu kantoaika, synnytys ja tämän jälkeen 2 ensimmäistä kriittistä viikkoa pentujen selviytymisen kannalta. Joten realistisesti mennään viikko kerrallaan ja haluan toivoa, että kaikki menisi hyvin.


Tiineys vahvistettu, mitenkäs sitten ? Normaalia elämää ja liikuntaa jatketaan, mutta ruokinta muuttuu tiineyden viimeisellä kolmanneksella. Viime tiineydessä Kira pääsi läskistymään (+1.7kg lähtöpainoon nähden), joka saattoi olla osasyy sektiolle. Liikalihavuus on tavallisin syy synnytysvaikeuksiin. Vaihdoimme n. vuosi sitten kokonaan raakaruualle meidän ruokavalion, joka on osoittautunut erittäin sopivaksi painonhallinnan kannaltakin. (Raakaruokinnasta ja sen kokemuksista kirjoitan oman päivityksen.) Joten haluan luonnollisesti jatkaa myös raakaruualla koko tiineyden. Koska minulla ei ole kokemusta kantavan nartun raakaruokinnasta, koin helpoksi kääntyä Carnin Emmin puoleen. Teoriassa tiesin mitä ruokavalion tulisi sisältää, mutta en halunnut lähteä "harjoittelemaan" asiaa kantavan nartun kanssa. Vaan tässä tilanteessa luotin koirani ruokavalion ammattilaiselle, jotta pennut saavat kaiken tarvittavan. Emmi oli meille suunnitellut aikaisemmankin ruokavalion, joten luotan hänen ammattitaitoon täysin. Samana päivänä kun tiineys vahvistettiin ultralla, meillä oli Emmin kanssa palaveri Teamsin kautta Kiran ruokinnasta. Kätevästi saadaan ohjeet kantoajalle ja erikseen imetykselle. psst....Jos koiran ruokinnassa jokin mietityttää suosittelen ehdottomasti Emmin palveluja käyttämään :) ! Lisätietoja https://carnin.fi/

Nyt toivotaan kaiken sujuvan hyvin ja pidetään tuleva äitikoira tyytyväisenä :)















537 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page