top of page
Search
  • Writer's pictureKidirian kennel

Lance canine eli peitsihammas

Updated: Jun 23, 2022

Kirjoitan teille otsikon mukaisesti peitsihampaista/ sapelihampaista, jotka ovat shelteille tyypillinen perinnöllinen vika. Kyseessä siis eteenpäin suuntautunut ylähammas. Vika on usein toispuoleinen, mutta myös molemminpuolisia peitsihampaita on tavattu. Väärin asettuneet kulmahampaat voivat asennostaan riippuen vaurioittaa ikeniä ja kitalakea. Hampaiden asennon korjaamista on yritetty vaihtelevin tuloksin. Hampaan poisto on varmin keino estää ienten tai kitalaen vaurioituminen. Viallinen hammas voi myös painaa muita hampaita virheasentoon. Hoitovaihtoehtona peitsihampaalle on myös oikominen joka on huomattavasti hinnakkaampi hoitovaihtoehto. Oikomishoidon kustannuksista ei puhuta sadoissa euroissa vaan tuhansista.

Niin hammaspuutokset, virheasentoiset kulmahampaat kuin purentavirheetkin ovat perinnöllisiä vikoja. Niiden periytymismekanismi ei kuitenkaan ole tiedossa. Peitsihampaista koiraa ei suositella käytettäväksi jalostukseen. Valitettavasti ei ole mitään geenitestiä millä asiaa voisi tarkistaa kantaako koira kyseistä geeniä vai ei. Kyseessä mahdollisesti resessiivisesti periytyvä vika. Resessiivinen periytyminen selittäisi miksi silmämääräisesti terveillä vanhemmilla on jälkeläinen, jolla on peitsikulmurit. Vuosien 2013-2016 aikana Shetlanninlammaskoirat ry:n terveyskyselyyn osallistuneista 650:sta koirasta 42:lla (6%) koirista oli peitsihammas joko toisella tai molemmilla puolin. Peitsihampaat oli monelta poistettu niiden virheellisen asennon takia. Virheasento aiheutti hampaan painumista kitalakeen tai ulospäin. Peitsihammas saattoi myös painaa muita hampaita väärään asentoon.

 

No miksi aloin kirjoittelemaan peitsihampaasta? Koska Pipalla on tänään todettu oikea yläkulmahammas peitsihampaaksi. Aikaisemmin minulla ei ole ollut kokemusta kyseisestä viasta, joten tämä oli ensimmäinen kerta kun tuli omalle kohdalle. Vas. yläkulmahampaan vaihtuminen kävi nopeasti 1-2vk, mutta oik. yläkulmahampaan vaihtuminen vaan kesti ja kesti. Maitohammas lähti jo ensimmäisten hampaiden joukossa, mutta uutta hammasta ei näkynyt. Vasta 6kk iässä Pipalla alkoi tulemaan tynkää esille. Näin jälkeenpäin kirjallisuuteen perehtyneenä, olisi pitänyt hälytyskellojen soida aikaisemmin ja annoin tilanteen edetä liian pitkälle. Siksi haluan asiasta kirjoittaa ja saada ihmisiä tietoiseksi asiasta. Ajattelin, että kulmahammas painuu oikeaan asentoon.. mutta paha hampaan on kääntyä oikeaan asentoon ollessaan alakulmahampaan "alla". Alakulmahammas on peitsihampaan takia vääntynyt ulospäin, joka toivottavasti korjaantuu ajan kanssa.

Hammas lähti puhkeamaan 1/2020 (Pahoittelen huonolaatuisia kuvia, mutta kuvattava ei oikein tykännyt jatkuvasta suun aukomisesta :D)

Kiran eli Pipan äidillä oli vähän samalla tavalla toinen kulmahammas tulossa, mutta kääntyi kuitenkin normaaliin asentoon. Kiralla hampaan kärki selkeästi kääntyneenä alaspäin ja hampaan kehityessä suunta oli oikea. Pipalla taas hampaan kärki eteenpäin ja hammas alkoi kasvamaan alakulmahampaan alle.

Kuukauden seurasin hampaan kehitystä ja kun huomasin alakulmahampaan olevan vääntynyt ulospäin, päätin viedä Pipan Eläinklinikalle Avecciin Porvooseen jossa on hampaisiin erikoistuneita eläinlääkäreitä.

Avecissa kuvattiin hampaat ja todettiin peitsihampaan lisäksi kaksi alaväliposkihammasta puhkeamattomina ja puuttuvat hampaat (synnynnäinen puutos) taaimmat alaposkihampaat molemmin puolin. Pipa on kuitenkin jo 7,5kk, joten hampaiden olisi pitänyt puhjeta 6kk mennessä. Puhkeamattomilla hampailla ei ollut huonon sijainnin takia mahdollisuutta puhjeta ja ne voisivat jatkossa aiheuttaa kystia/ leukaluuhun vauriota. Tulimme eläinlääkärin kanssa yhteistulokseen, että on viisasta poistaa hampaat samassa anestesiassa. Tässä kuvasarja peitsihampaasta ennen ja jälkeen.

Tässä kuvat puuttuvista takahampaista

Tässä kuvat puhkeamattomista premolaareista ennen ja jälkeen poiston.

Hintaa koko operaatiolle tuli 882,30€, mutta nyt on ainakin leegot kunnossa :) Nyt Pipa syö pehmeää ruokaa 2viikon ajan, poistokohdat tulee huuhdella ruokailujen jälkeen ja tulehduskipulääkettä kerran päivässä. Tästä lähtien alamme myös harrastamaan säännöllisesti hampaiden harjausta, tietenkin luiden pureskelun lisäksi! Se on halpa keino ehkäistä hammaskiveä muodostumasta tai parodontiitin eli hampaiden tukikudossairauden. Klorheksidiinivalmisteiden käyttö suuhygienian kohentamisessa on myös hyödyllistä. Eläimille on saatavilla esim. Hexarinse-suuhuuhde, Dentisept-geeli ja Aquadent-liuos juomaveteen sekoitettavaksi.

 

1,455 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page