top of page
Search
  • Writer's pictureKidirian kennel

Maisan ja Kasperin pennut ovat syntyneet!

Torstai 26.9.2019, (64 vrk) aamulla Maisa alkoi näyttämään merkkejä siitä, että tänään synnytetään. Tyhjentäminen alkoi, lämpö oli alimmillaan 37,1, nappulat maistuivat huonommin (huom 4 kanapullaa maistui erittäin hyvin päivällä), Maisa alkoi myös viihtymään enemmän pedissään ja petaili. Illalla Maisa alkoi olemaan levoton ja sillä oli selvästi polttoja -> kätilö apurit Sini ja Satu tulivat meille n. klo 21. Ensimmäiset työnnöt alkoivat n. klo 23 ja vedet tulivat klo 23:55. Kaikki meni tähän asti kuin oppikirjassa (paitsi syömättömyys, mutta minkäs teet kun on ahne koira), mutta vesien jälkeen alkoi tulemaan tumman vihreää vuotoa. Työnnöt loppuivat vesien tulon jälkeen ja vihreää eritettä tuli jonkin verran. Soitin päivystävälle kunnan eläinlääkärille varmistaakseni tilanteen ja kysymään neuvoja miten edetään. Eläinlääkäri oli sitä mieltä, kun vihreää vuotoa tulee + työnnöt loppuivat, että olisi hyvä hakeutua päivystävään eläinsairaalaan. Hän ei suositellut tulemaan Miehikkälään päivystykseen hänen luokseen, koska on erittäin todennäköistä, että Maisa joudutaan sektioimaan, eikä hänellä ollut lisähappea tarjolla. Joten lähdimme ajamaan Helsinkiä kohti ja aloitimme soittelun. Ensimmäisenä soitettiin Evidensiaan, jossa oli leikkaussali varattuna jo toiselle, joten he eivät suostuneet meitä ottamaan vastaan. Seuraavaksi soitettiin Viikkiin ja he suostuivat ottamaan meidät sinne. 1,5h ajomatkalla Maisalla ei tullut työntöjä ja vihreää eritettä valui edelleen. klo 02:30 Viikissä ensin Maisa ultrattiin ja katsottiin pentujen tilanne, ultrassa näkyi kolme pentua ja heidän sydämmet löivät. Sitten otettiin verikokeita, jotta nähtiin onko Maisalla edes edellytyksiä synnyttää luomusti. Verikokeet olivat ok, eikä ollut kalkin puutosta. Sitten eläinlääkäri pisti Maisalle kalkkia + oksitosiinia ja työnnöt alkoivat uudelleen. Hetken päästä alkoi näkymään pennun tassut ja hännänpää, ensimmäisen pennun pussi oli rikki. Ensimmäinen pentu ei ollut halukas syntymään ja yritettiin kaikki keinot; liikutettiin, stimuloitiin, hierottiin alaselkää yms, mutta pentu ei juurikaan liikkunut synnytyskanavassa. Eläinlääkäri oli sitä mieltä, että kun pentu oli pitkään synnytyskanavassa ja synnytys ei edennyt, että päädytään sektioon. Maisalle valmisteltiin leikkaussali ja meidät ohjattiin odotusaulaan. Minuutit tuntuivat tunneilta, ja olimme mieheni ja Sinin kanssa pelonsekaisissa tunnelmissa; selviääkö Maisa? selviääkö pennut? mitä tapahtuu?.


15min päästä eläinlääkäri tuli odotusaulaan sanomaan, että Maisa päättikin alkaa leikkauspöydällä synnyttämään ja maailmaan tuli tricolor uros ja heti perään blue merle uros, molemmat pennut olivat erittäin elinvoimaisia ja Maisa otti heidät hyvin vastaan. Jee vältyttiin sektiolta! Tämän jälkeen ultrattiin Maisa ja siellä näkyi vielä ainakin 2 pentua. Maisa huilasi hetken, jonka jälkeen tuli heikompia työntöjä, Maisalle annettiin lisää oksitosiinia ja 45min päästä pussin kanssa tuli tricolor uros perätilassa sujuvasti maailmaan, joka oli hieman vaisumpi joten hänet vietiin happikaappiin. Tämä auttoi pentua ja hänestä tuli happihoidon jälkeen täysin elinvoimainen. Työnnöt taas heikkenivät ja Maisalle annettiin lisää lääkettä. Viimeinen pentu tuli myös perätilassa ja sikiöpussi oli puhjennut, tassut olivat sinertävät. Eläinlääkäri laittoi katetrin kanssa liukuvoidetta pennun ympärille ja sai pennun vetämällä pois. Pentu syntyi elottomana, joten se kiidätettiin samantien pois huoneesta ja alettiin elvyttämään. Elvytystä kesti 1h 15min ja tämän jälkeen pentu alkoi hengittämään spontaanisti, mutta pennun olemus ei ollut normaali; raajat ja pää ei liikkunut, imuvoima erittäin heikko ja pentu kaatui jäykkänä kyljelleen kun sen asetti maahan. Maisakaan ei ollut yhtään kiinnostunut pennusta. Eläinlääkäri kertoi tilanteen ja ennusteen mikä oli erittäin epävarma ja huono. Jalat sinertivät edelleen elvytyksen jälkeen, mikä viittasi siihen että pennulla oli mahdollisesti sydämen vajaatoiminta/ verenkierohäiriö jaloissa. Lääkärin suosituksesta päädyimme yhteispäätökseen, että pennun elämää ei ole järkevää jatkaa keinotekoisesti, joten jouduimme hyvästelemään hänet <3


Saimme siis kolme tervettä eloisaa uros pentua. 2x tricolor, 1 blue merle. Maisa vietiin lopuksi vielä röntgeniin, millä varmistettiin ettei ole enempää pentuja. Tämän jälkeen saimme luvan lähteä kotiin.


27.9 syntyi Kidirian kennelin ensimmäiset kolme "soturia" yhteistyössä Käpylaakson kennelin kanssa. Kiitos Satu <3


Harald 220g



Harald



Börje 220g

Börje



Ivar 200g


Ivar


188 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page